Poskupili hljeb i peciva

Pojedini pekari u Republici Srpskoj podigli su cijene hljeba i peciva, što planiraju da urade i drugi, pravdajući tu odluku poskupljenjem pšenice i brašna.

Banjalučanka Svjetlana G. kaže da su je proteklih dana u pekari u kojoj svakodnevno kupuje hljeb i peciva dočekale više cijene.

"Hljeb koji je koštao 1,20 sada je 1,40 maraka, a kifle su skuplje za pet do deset feninga, zavisno od vrste. Poskupjele su i pite, pice i slatki kroasani. Nije to veliki iznos na dnevnom nivou, ali nakupiće se tokom mjeseca sigurno desetak maraka zbog tog poskupljenja" rekla je ova Banjalučanka.

Stanovnici Srpske kažu da su ogorčeni jer pekari koriste loš urod pšenice kao izgovor da podignu cijene, međutim kada sirovine pojeftine kupci to ne osjete.

Predsjednik Udruženja pekara RS Saša Trivić potvrdio je da je veoma moguće da će doći do poskupljenja.

"Koliko znam, kod onih koji su to već uradili nije došlo do drastičnih povećanja cijena. Pekari su, zbog poskupljenja brašna i struje, kao i nedostatka radne snage zbog čega su morali povećati plate, došli u situaciju da podižu cijene pojedinih proizvoda" rekao je Trivić i dodao da godišnja inflacija koja se kreće oko dva odsto može dovesti do poskupljenja pekarskih proizvoda.

I pekari na području Bijeljine najavljuju usklađivanje cijena, a procenat poskupljenja, kako kažu, zavisi od tržišta.

"Cijene još nismo mijenjali, ali ako ostali podignu cijene i mi ćemo" kažu u jednoj bijeljinskoj pekari.

Član Udruženja ekonomista RS SWOT Predrag Duduković kaže da mlinari još koriste ono malo uroda pšenice što je bilo kod domaćih proizvođača.

"Kad se domaće zalihe potroše skočiće, prije svega, cijena pšenice, a zatim će i pekari podići cijene svojih proizvoda, kako bi mogli i dalje ostvarivati zaradu. Na kom nivou će to biti, teško je reći, ali sigurno da će pekari kazati da to nije veliko poskupljenje. Međutim i minimalno poskupljenje za višečlane porodice biće značajna stavka u budžetu" rekao je Duduković.

Predsjednik Udruženja potrošača „Zvono“ iz Bijeljine Jovan Vasilić kaže da godina jeste bila sušna, ali da to ne bi smjelo biti opravdanje za poskupljenje, jer, kako kaže, Srpska ni u rodnim godinama nema dovoljno pšenice već potrebne količine nadoknađuje iz uvoza.

"To da nema dovoljno pšenice je samo izgovor onima koji hoće da zarade podižući cijene. Još je veći problem to što proizvođači mahom smanjuju gramažu proizvoda, a cijene ostaju iste" rekao je Vasilić.

Pšenica skuplja za deset odsto

Da su cijene hljebnog žita i brašna porasle zbog ovogodišnje suše potvrđuju u Udruženju mlinara RS.

"Već je došlo do poskupljenja, tako je cijena pšenice u odnosu na prošlu godinu viša za nekih deset, a brašna za 20 odsto" rekao je predsjednik ovog udruženja Zoran Kos. Istakao je da je pšenica berzanska roba i od nje zavisi cijena brašna.

"U Srbiji i Hrvatskoj još nije bilo drastičnog poskupljenja, ali ako poskupi tamo, cijene će sigurno rasti i kod nas" kaže Kos i dodaje da se cijena vreće brašna od 25 kilograma u maloprodaji u RS kreće između 13 i 16 maraka.

Glas Srpske

Tagovi: