Zadržite toplotu u kući bez pojačavanja grijanja

Pojačavanje grijanja dodatni je trošak za kućni budžet, zbog čega smo pronašli odlične savjete kako da zagrijete svoj dom bez diranja termostata.

Glavni razlog zašto kuća ili stan ne mogu da ostanu topli je gubitak toplote zbog neadekvatno izgrađenog prostora ili njegove starosti.

Ipak, postoje načini kako održati toplotu u domu koje vam otkrivamo u nastavku.

1. Prozori i vrata

Provjerite da li vam dihtuju prozori i vrata, jer obično se najviše toplote gubi upravo tu. U slučaju da ne dihtuju, vrijeme je da postavite traku koja će spriječiti izlazak toplote. To može biti gumena traka, ili silikonska čija cijena je nešto viša.

2. Roletne

Spuštajte spoljne i unutrašnje roletne kako biste zadržali prostoriju toplom. U slučaju da je napolju sunčano, razmaknite zavjese da bi toplina sunca ulazila u prostorje.

3. Dimnjaci

Imate li u kući dimnjake koje koristite povremeno? Naš savjet je da ih zatvorite jer je nekorišten dimnjak kao rupa u plafonu kroz koju ulazi hladan vazduh. Stručnjaci procjenjuju da se kroz otvoreni dimnjak gubi oko 25 odsto energije potrebne za zagrijavanje prostora.

4. Plastična folija sa mjehurićima

Kada je napolju veliki minus, na prozore možete da stavite plastičnu foliju s mjehurićima (koja se inače koristi kod zaštite pri transportu). Ona će pomoći da više topline ostane u prostoru.

5. Radijator

Iza radijatora koji se nalaze na spoljnim zidovima, ispod prozora, stavite aluminijumsku foliju. Tako će prolaz toplote biti usmjeren na prostor, a ne na prozor.

(B92)

Tagovi: