Nepokretna starica poklanja imanje u zamjenu za njegu

Potresna životna priča u selu Smoljana kod Bosanskog Petrovca. Nepokretna 80-ogodišnja starica Milica Mrđa, u potpunosti zavisi od tuđe njege i pomoći. Pošto nema rođake koji bi o njoj brinuli, jedino rješenje bilo bi njeno smiještanje u dom.

Međutim, u Bosanskom Petrovcu ne postoji ustanova u koja bi mogla da primi Milicu, pa je o slučaju obaviješteno i nadležno Federalno ministarstvo.

Teška bolest baku Milicu prije tri mjeseca vezala je za krevet. Bez rodbine koja bi o njoj brinula, prepuštena je sama sebi. Јednom u nekoliko dana obiđu je komšije. Prinesu joj hranu, promijene pelene. I to je sve.

"A ja ovako sama se probudim, ne da spavam nego plačem. Nigdje nikoga, ni dozvati ni kako, da ima bilo ko sa mnom opet bi bilo lakše", rekla je Mrđa.

Milici pomaže Gordana Mrđa, čiji muž je porijeklom iz Smoljane. Na mnoga vrata je, kaže, kucala, molila i tražila da se baka smjesti u neku ustanovu, međutim bez uspjeha. Za sada, skromna pomoć stigla je jedino od petrovačkog Centar za socijani rad.

"Zadnju sedmicu sad donijeli su joj hranu. Poslije dva mjeseca donijeli su joj nešto hrane. Ona je pristala sad da ide u dom", izjavila je Gordana Mrđa.

Iz Centra za socijalni rad tvrde da su im ruke vezane, jer u Bosanskom Petrovcu ne postoji ustanova u koju bi Milica mogla da bude smještena. Ipak, kažu, odlučni su da se njen slučaj riješi.

Centar za socijalni rad Bosanski Petrovac je službenim putem prikupio dokumentaciju, te zahtjev i kompletan spis uputio nadležnom Ministarstvu za davanje saglasnosti za smještaj.

Rješenje za sada nije na pomolu. A baka Milica, svjesna da nema drugog izbora, odlučila je da onom ko bi o njoj brinuo pokloni čitavo svoje imanje. Nemoćna starica živi u nadi da će se rješenje pronaći prije zime, jer hladnoću će u ovom stanju i sama – teško izdržati.

RTRS

Tagovi: