Sivi dom omladinu vraća na pravi put

Iz čiste radoznalosti počeo sam da ucjenjujem sugrađane i tučem se. Ne znam zašto mi je to trebalo. Boravak u vaspitno-popravnom domu mi je škola, koja me natjerala da razmislim o svojim postupcima i posljedicama svog ponašanja.

Ovako započinje priču Dobojlija D. Š. jedan od štićenika Odjeljenja vaspitno-popravnog doma u Banjaluci, koje radi u sklopu Kazneno-popravnog zavoda Banjaluka. Ovaj devetnaestogodišnjak pognute glave priznaje da je "zatvor" teška lekcija, zbog čega upozorava vršnjake da dobro razmisle prije nego što krenu njegovim stopama.

„U domu sam već četiri mjeseca. Kako bih zaradio novac za džeparac i koliko-toliko skratio vrijeme radim kao konobar u bifeu“ kaže on.

Njegov dvije godine mlađi sugrađanin D. K. u domu je zbog krađe laptopa, koje je prodavao, jer mu je to, kaže, tad bilo zanimljivo.

Nema više tih para zbog kojih bih ponovo počeo da kradem, a o drugim krivičnim radnjama više ne želim ni da razmišljam“ priča ovaj sedamnaestogodišnjak, koji jedva čeka da izađe na slobodu kako bi započeo novi život.

Rukovodilac Odjeljenja vaspitno-popravnog doma Zoran Benak istakao je da u ovom odjeljenju trenutno boravi šest štićenika, što je u posljednjih 11 godina najmanje.

Dodao je da je štićenicima obezbijeđen rad s timom stručnjaka odnosno vaspitačima, psiholozima, sociolozima i pedagozima, a život u domu olakšava im i niz psihoedukativnih, kreativnih i rekreativnih sadržaja.

Prema riječima direktora KPZ-a Banjaluka Gorana Selaka, maloljetnici u Vaspitno-popravnom domu ostaju od šest mjeseci do četiri godine, s tim da sud svakih pola godine razmatra da li postoji osnov za obustavu izvršenja ili zamjenu drugom vaspitnom mjerom.

“Odjeljenje je počelo da radi 2006. godine, a prvi štićenik bio je iz Prijedora. Za proteklih 11 godina u ovo odjeljenje primljeno je 89 maloljetnika. Većina njih je došla bez završene osnovne škole“ kazao je Selak.

Dodao je da, dok izdržavaju mjeru, maloljetnici mogu da završe vanredno osnovnu i srednju školu, kao i da se osposobe za neki zanat u skladu sa mogućnostima koje nudi KPZ.

Pojedinim štićenicima ovo je bio prvi i jedini dom, dok je drugima sigurna kuća i mjesto odluke“ kazao je Selak.

Osim Banjaluke, Vaspitno-popravni dom postoji i u Istočnom Sarajevu u kome trenutno borave dva maloljetnika.

Krivična djela

Goran Selak istakao je da su maloljetnici u domu bili najčešće zbog krivičnih djela protiv imovine.

„Za većinu maloljetnika koji se nalaze u ustanovi prethodno je bila izrečena neka od blažih vaninstitucionalnih mjera, najčešće pojačan nadzor nadležnog organa socijalnog staranja“ kazao je Selak.

(Glas Srpske)

Tagovi: