Srbac: Uglješa Kojadinović dobija bistu

Uglješa Kojadinović, velikan zagrebačkog i jugoslavenskog glumišta, sahranjen je 1982. godine u rodnom Razboju, selu u Lijevče polju. Starije generacije pamte ga po briljantnim i autentičnim ulogama u kultnim serijama „U registraturi“, „Mačak pod šljemom“, „Prosjaci i sinovi“, „Velo misto“ te brojnim ulogama ostvarenim u Hrvatskom narodnom kazalištu i nebrojenim rolama u televizijskim dramama.

Umro je mlad, u 46. godini, i to u bosanskogradiškoj bolnici. Prema vlastitoj želji, sahranjen je u rodnom Razboju, pitomoj varošici u kojoj se, kao ni u matičnoj opštini Srbac, ništa ne zove po ovom glumačkom velikanu, piše “Dnevni Avaz”.

Zanimljivo je da se osnovna škola u Razboju, koja se nalazi u neposrednoj blizini groblja na kojem je sahranjen Kojadinović, zove „Dositej Obradović“. Nekad davno i srbački Centar za kulturu zvao se po Kojadinoviću.

Čini se da će ovu nepravdu prema umjetniku konačno ispraviti načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević. Njegovom prethodniku Dragi Ćiriću to nije pošlo za rukom, iako je imao odličnu inicijativu.

“Prije dvije godine u Beogradu je urađena Uglješina bista. Planirali smo urediti gradski park, u njega postaviti bistu i nazvati ga po Uglješi Kojadinoviću. Ali, bista nam je oduzeta na graničnom prijelazu pa ideja nije zaživjela”, pojasnio je Ćirić.

Konačno, bista je dopremljena u Srbac i uskoro će biti i postavljena u tom gradiću.

Plotan: Svaka njegova riječ bila je birana

Uglješin prijatelj iz mladosti Živko Plotan često obiđe glumčev grob, očisti ga i zapali svijeću. Sjećanja naviru.

“Kao da je jučer sahranjen. Bili su tu glumci Milan Štrljić, Rade Šerbedžija, Adem Čejvan, Fabijan Šovagović i drugi. S Uglješom sam često išao u ribolov. Pretežno je ćutao, svaka njegova riječ bila je birana”, govori Plotan.

(Mondo.ba)

Tagovi: