Predstavljeni radovi mladih talenata sa bardačke škole slikanja

Centar za kulturu i sport Srbac organizovao je u petak 27. oktobra izložbu dječijih radova nastalih u školi slikanja na ovogodišnjem 35. sazivu Likovno-ekološke kolonije ''Bardača-Srbac''.

Na izložbi je predstavljeno oko 80 radova koje je izradilo 15 učenika osnovnih škola, tehnikama akril na platnu, pastel, akvarel i kombinovane tehnike.

Među učesnicima škole slikanja bilo je 11 učenika OŠ „Jovan Jovanović Zmaj Srbac“, i to: Dajana Barašin, Sonja Mikić, Anđelija Miladinović, Sofija Dumonić, Katarina Radonjić, Jovana Glumac, Strahinja Vidović, Luka Grabić, Jelena Đaković, Sara Nježić i David Kusić.

Učešće je uzelo i dvoje učenika OŠ „Vuk Karadžić“ Sitneši: Jovana Kovačević i Dajana Kovačević, kao i učenici OŠ „Dositej Obradović“ Razboj, Jelena Milašinović i Milan Marčetić.

Izložbu je otvorio direktor Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“, Slavko Dragosavljević, koji je podsjetio da je bardačka kolonija najstarija u BiH i istakao da je ona sinonim za umjetnost i kulturu, ne samo u Srpcu već i cijeloj Republici Srpskoj.

„Posebno me raduje što se svake godine tradicionalno održava škola slikanja i kad vidim djecu kako stvaraju, ne brinem se za budućnost Srpca u pogledu umjetnosti“, rekao je Dragosavljević koji se pohvalno izrazio o saradnji ove školske ustanove sa Centrom za kulturu i sport u zadnja tri mjeseca.

Stručni saradnik Centra, Stevan Umljenović, podsjetio je da su mladi talenti radili svoje radove u društvu 12 akademskih slikara iz cijele bivše Jugoslavije, a mentor im je bio magistar slikarstva Đorđe Sekulić iz Beograda.

“Mladi talenti su imali šta da nauče od njega i drugih slikara. Dječija umjetnost nam je pokazala njihovu maštu, jarke i jake boje, te neočekivane motive koji vladaju na njihovim radovima. Jedan broj djece odskače od ostalih i već stvaraju zrele radove, tako da se iskreno nadam da će neki od njih upisati likovnu akademiju jer je bardačka kolonija već iznjedrila nekoliko akademskih slikara, grafičara i dizajnera iz naše opštine”, istakao je Umljenović.

On je uputio zahvalnost sponzorima koji su pomogli rad škole slikanja, među kojima je posebno istakao vlasnika pekoteke “Kvi-Kvi”, Vladu Radonjića, koji je djeci obezbijedio sladoled i slatkiše.

Učenica Jelena Milašinović iz Bardače rekla je da je na bardačkoj školi slikanja naučila nekoliko novih tehnika.

“Nisam do sada bila vješta u sjenčenju, tako da sam i to naučila kako treba uz pomoć umjetnika koji su nam mnogo pomogli da savladamo osnove slikarstva”, rekla je Jelena.

I Jovana Glumac iz Srpca kaže da je naučila sjenčiti mnogo bolje nego ranije, tako da joj se najviše sviđaju upravo takvi radovi koje je naslikala.

“Savladala sam i tehniku akvarel, a što mi je posebno drago, naučila sam kako da nacrtam ruže, tako da su se i one našle na nekim mojim radovima”, rekla je Jovana.

Otvaranju izložbe prisustvovao je veliki broj učenika osnovnih škola sa svojim nastavnicima, a ispred opštinske uprave prisustvovali su zamjenik načelnika opštine Dragan Mikić i načelnik Odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti Marko Miholjčić.

Izložba će biti otvorena do 10. novembra.

(srbac-rs.com)

Tagovi: