Srbac: Ljepši život na Bardači (FOTO)

U Sportsko-rekreacionom centru Bardača, koji se nalazi u istoimenom prirodnom rezervatu na području opštine Srbac, počeo je sa radom Dom za starija lica, čime je ovaj privredno-turistički potencijal i ekološki ambijent i zvanično doživio svoj kraj. U renoviranom motelu prilagodjenom za život starijih osoba trenutno boravi samo jedno staro lice uz kuvara , njegovateljicu i domara.

„Ovdje mi je zaista lijepo, imam svoj mir i dobru uslugu, ali bilo bi još ljepše kada bi nas bilo više radi druženja i medjusobne komunikacije“, kaža baka Mara iz Banjaluke, koja je već mjesec dana  prvi stanar doma.

Pored motela sa  24 sobe,  sale kapaciteta oko 400 mjesta i druge savremene opreme, na Bardači postoji veliki  bazen za kupanje olimpijskih dimenzija i bazeni za djecu, jezero za pecanje, objekti za pružanje ugostiteljskih  i drugih usluga na otvorenom, igraonice , sportski tereni za rekreaciju i park. 

Sve je  to, nažalost, od ove sezone  nedostupno za posjetioce.  Napori vlasnika Centra Nebojše Starčevića iz Banja Luke da se sadržaji  Bardače stave u funkciju i služe svojoj namjeni – razvoju ugostiteljsko-turističke djelatnosti,  i pored velikih investicionih ulaganja, nisu uspjeli.

Ni novi pokušaj  da se bar motel iskoristi za zbrinjavanje starih lica ne daje očekivane rezultate. Interesovanje za ove usluge je slabo pa je i sudbina doma staraca neizvjesna.

Urušavanje  Bardače kao  turističko-privredne uzdanice opštine Srbac i Republike Srpske, počelo je prije petnaest godina sumnjivim  procesom privatizacije  „Ribnjaka-Bardača“ i Ugostiteljsko-turističkog preduzeća „Sloga“ Srbac.  

Uzalud su potrošene velike donatorske pare u razne projekte o  „Revitalizaciji ,sanaciji i zaštiti eko-sistema Bardača“,  stanje  u ovom rezervatu je postojalo sve gore.

Nakon masovne sječe stogodišnjih hrastova i uništavanja ptičijih staništa, smanjenjem proizvodnje ribe i prelaskom na ratarsku proizvodnju u jezerima ribnjaka, te smanjenjem vodenih površina  došlo je do odlaska  brojnih  rijetkih ptica močvarica iz ovog kraja.

Za očuvanje prirodnog rezervata Bardača, koji je prije deset godina uvršten i na ramsarsku listu  zaštićenih barskih područja u svijetu, nije bilo dovoljno razumjevanja kod nadležnih republičkih institucija. 

Apeli ekologa i umjetnika, učesnika Likovno-ekološke kolonije „Bardača-Srbac“ ne dolaze do uha onih koji su zaduženi da nešto učine u ovoj oblasti. ili se veoma sporo radi na tome.

A Bardača je prirodni dragulj Republike Srpske koga bi poželjele da imaju mnoge države.

Nikako da se riješe imovinsko-pravni odnosi, proglašavanjem ovog rezervata,  koji se prostire na 3.600 hektara, od republičkog značaja.

I sa ovogodišnje bardačke kolonije  upućen je zahtjev nadležnima da se ovom eko-sistemu  vrati život.

„Desilo se nešto nezamislivo, sa jednog mesta  protjerane su ribe, ptice i voda, dakle sve ono što je neophodno za život. To je sudbina Bardače, i zato je dvanaest umjetnika sa kolonije dalo svoje glasove protiv te sudbine“,  kaže istoričar umjetnosti  dr. Aleksandar Saša  Grandić.  

Podsjećanja radi: - U 11 jezera površine 670 hektara sedamdesetih godina prošlog vijeka proizvodilo se i do 100 vagona konzumne ribe koja je odlazila na ino-tržište.

Na Bardači je povremeno ili stalno živjelo 182 vrste rijetkih ptica močvarica, a danas ih ima jedva dvadesetak. 

Ino-lovci, naročito iz Italije,zbog  bogatstva  visoke i niske divljači bili su  stalni posjetioci lovišta na Bardači gdje su ostavljali  značajne devize.  

Bardača je hranila stanovništvo pet sela  ovog dijela Lijevča polja, a značajne prihode ostvarivala  je i lokalna zajednica.

Zbog bogate flore i faune na Bardači je  sagradjen i Medjunarodni naučno-istraživački centar namjenjen za praktičnu  nastavu studenata PMF banjalučkog Univerziteta, kojim sada upravlja Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS i koji služi za sve, ali ponajmanje svojoj prvobitnoj  namjeni.

Kada bi  oživio Poljak Artur Burda, koji je  bio osnivač i vlasnik ovog ribnjaka 1901. godine,  ne bi mogao povjerovati kakvu je sudbinu doživio njegov privredni izum i prirodna oaza na Bardači.   

(BN)

Tagovi: