Razboj: Omladina čuva tradiciju

Grupa mladih iz Razboja ove godine kandidovala je projekat “Izrada narodne nošnje našeg kraja” koji je odobren od strane Omladinske banke Srbac.

Proteklih sedmica radilo se na realizaciji ove ideje što je podrazumijevalo edukaciju i kreativne radionice kako bi se izradila nošnja koja bi u potpunosti reprezentovala nekadašnji život naroda ovog kraja.

Jedan od članova grupe, Jovica Ećimović, kaže da su obradili stručnu literaturu i prisustvovali raznim etnološkim savjetovanjima kako bi došli do potrebnih informacija, a u cilju još bolje edukacije organizovani su izleti u razne dijelove našeg kraja i obavljeni razgovori sa starijim mještanima.

“Prikupili smo podatke o tehnikama izrade, prirodnim materijalima i vrstama ukrasa kako bismo postigli originalan izgled. Prošli smo faze krojenja, šivanja i ukrašavanja a zbog komplikovanih tehnika izrade, nošnja će kroz razne kreativne radionice koje nas očekuju dobiti svoj konačan izgled”, rekao je on.

Nakon završetka izrade, planirano je da se organizuje revija nošnje kako bi se njihov rad prezentovao široj javnosti.

“Cilj našeg projekta je očuvanje kulturno-tradicionalnog identiteta i prezentovanje načina odijevanja nastalih pod uticajem različitih istorijskih i geografskih perioda i položaja”, rekao je Ećimović.

Ove godine je podržano pet projekata u sklopu programa Omladinske banke Srbac u ukupnoj vrijednosti od 15 hiljada KM. Za njihovu realizaciju Opština Srbac je izdvojila 5.800 KM a Fondacija “Mozaik” 3.865 KM, dok su ostatak sredstava obezbijedile neformalne grupe mladih preko donatora.

Podržani su i projekti “Korak naprijed“ koji se odnosio na izradu prirodnih sapuna od kozjeg mlijeka, “Volonterski eko kamp Mladi za život“ koji je održan u eko kampu Durova u Gornjoj Lepenici, „Omladinci donose kulturu u naš dom“ pomoću kojeg je uređen društveni dom u Kukuljama i “Kreativna ekologija” koji se odnosio na determinaciju stabala u užem dijelu grada i označavanje uz pomoć pločica sa latinskim i domaćim nazivima vrsta.

Ovaj program se realizuje osmu godinu zaredom u Srpcu, pa je tako od 2010. godine do danas završeno 50 projekata mladih čija je ukupna vrijednost iznosila preko 202 hiljade KM, od čega je doprinos opštinske uprave iznosio blizu 50 hiljada KM.

(srbac-rs.com)

Tagovi: