Srbac: Sukob vlasti i opozicije

Šezdeset minuta trebalo je odbornicima opštinske skupštine u Srpcu da juče usvoje dnevni red, ali skupštinska većina (SNSD, DNS ) nije udovoljila zahtjevima opozicije.

Riječ je o prijedlogu Kluba odbornika PDP-a da se u dnevni red uvrste i tačke koje se odnose na sukob interesa odbornika i potpredsjednika skupštine Miloša Budića (DNS), razrješenje funkcije direktora Centra za kulturu i sport Sandre Miholjčić i sekretara skupštine Sladjane Škrbić.

Na sukob interesa kod odbornika Miloša Budića, po riječima predsjednika Kluba odbornika PDP-a Miće Malbašića, opozicija je stalno upozoravala, a da je zakon o sukobu interesa kršen potvrdila je i Komisija za žalbe, koja je nakon žalbe Socijalist5ičke partije, poništila odluku Republičke komisije o sukobu interesa, koja je  utvrdila da u pomenutom slučaju nije bilo sukoba interesa.

„Komisija za žalbe je  na sjednici od 08. septembra  2017. godine poništila  Rješenje Republičke komisije  za utvrdjivanje sukoba interesa u organima vlasti RS i utvrdila da se Miloš Budić , potpredsjednik SO-e  Srbac nalazio u sukobu interesa kod izbora njegove kćerke Sandre Miholjčić za direktora Centra za kulturu i sport, odnosno zeta Marka Miholjčića za načelnika Odjeljenja za privredu opštine Srbac“, rekao je Mićo Malbašić. 

On je dodao da zbog kršenja zakona nije kriv Budić, već  sekretar skupštine Sladjana Škrbić, koja je bila dužna kao pravnica da upozori na kršenje zakona i posljedice koje iz toga mogu proisteći, a to nije učinila i pored upozorenja opozicije. Zbog tih propusta  zatražena je i njena  odgovornost, kazao je Malbašić. 

I pored  rješenja  Komisije za žalbe da je u pitanju  sukob interesa, te da je ono izvršno,  skupštinska većina nije udovoljila opoziciji da se ovo pitanje uvrsti u dnevni red uz obrazloženje da postoje i druge instance za žalbu na rješenje Komisije za žalbe.  Po svemu sudeći, „sukob“  srbačke pozicije i opozicije o  sukobu interesa imaće više nastavaka.

Zbog ukidanja  Odjeljenja za poljoprivredu, jer ne ispunjava uslove za samostalan rad,  pa je ova  služba opštinske uprave  pripojena Odjeljenju za privredu i komunalne djelatnosti.

Zbog nove organizacije,  donesena je odluka o razrješenju sadašnjeg načelnika ovog odjeljenja i njegovo imenovanje za vršioca dužnosti dok se ne provede postupak konkursa za izbor sada načelnika Odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti.

U nastavku sjednice nešto više pažnje posvećeno je izvještajima  o uspjehu i vladanju  učenika u prošloj školskoj godini, te upisu učenika u prve razrede osnovnih i srednjih škola u tekućoj školskoj godini.

„Imamo specijalno odjeljenje od osam učenika u osnovnoj školi, a pored djece i omladine sa posebnim potrebama u Centru „Izvor“,  imamo i djece sa  odredjenim smetnjama i u Dječijem vrtiću, žalosno je da nije bilo mogućnosti da se zaposli diplomirani defektolog iz Srpca, koga smo stipendirali, a on je otišao u Beograd“, upozorila je  odbornik SDS-a Mara Cvijanović – Delević.

„Zabrinjavajuće je što se smanjuje broj osnovaca i srednjoškolaca, a jedan od razloga je, pored pada nataliteta, i  loš izbor zanimanja  u školskom centru pa nam djeca odlaze u druge sredine na školovanje. Još uvijek  nemamo politiku  školovanja potrebnih kadrova, kao što je oblast drvopreradjivačke industrije, poljoprivreda i druga deficitarna zanimanja u privredi  i uslužnim djelatnostima“, kazao je odbornik NDP-a  Goran Ćosić. 

Odbornik PDP-a Mićo Malbašić je  rekao da  nije izgubljeno vrijeme  da se bar za narednu školsku godinu  isprave propusti.

„Potreban  je sastanak predstavnika privrede, škola  i lokalne vlasti na kojem bi se dogovorila  kadrovska politika u narednoj godini u skladu sa potrebama“, predložio je Malbašić. 

Ovo pitanje je u prioritetu i takav sastanak je planiran našim programom rada, potvrdio je načelnik Odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti Marko Miholjčić.

Srbački odbornici su na prijedlog načenika opštine Mladjana Dragosavljevića usvojili program korišćenja podsticajnih sredstava za  zapošljavanje u privredi, kojim će se planiranih 20.000 km  za ovu namjenu povećati za  još 10.000 maraka. Biće to podrška za investitore u industrijskim zonama  „Crnaja“ i „Sitneši“.

Donesena je i odluka o izradi  Šumsko-privredne osnove  za narednih deset godina, koja će omogućiti  eksploataciju šuma u privatnom gvlasništvu. Ovaj dokument koštaće 35.000 maraka, rekao je načelnik Dragosavljević.  Izmedju ostalog, odbornici su  donijeli odluku o dodijeli najviših opštinskih javnih priznanja  povodom predstojećeg Dana i Krsne slave opštine Srbac – Pokrova Presvete Bogorodice.

(BN)

Tagovi: