Sanacija vodotoka Povelič i Ina

U okviru projekta “Integrisanje klimatskih promjena u slivu rijeke Vrbas” počela je sanacija kritičnih dijelova vodotoka Povelič i Ina u opštini Srbac.

U narednih mjesec dana biće izvršeno izmuljivanje kanala Gornja Ina, uzvodno od mosta u Smajincima u dužini od oko jedan kilometar, a biće izvršena i izgradnja kamene obaloutvrde na lokaciji rijeke Povelič, uzvodno od mosta na magistralnom putu u dužini od oko 200 metara.


“Ovaj projekat je veoma važan jer ima za cilj jačanje sistema odbrane od poplava kako se ne bi ponovila situacija iz 2014. godine kada su poplave zahvatile oko 18 odsto teritorije opštine, odnosno 293 kuće sa 693 člana domaćinstva, odnijevši jedan ljudski život i pričinivši štetu od oko 9,5 miliona KM”, rekao je Marko Miholjčić, načelnik odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti.

Načelnik opštine Mlađan Dragosavljević kaže da su iskustva sa terena iz 2014. godine pokazala da postojeći zaštitni objekti u vidu nasipa, odvodnih kanala i obaloutvrda nisu u stanju pružiti adekvatnu zaštitu od poplava.

“Vodotoci Povelič i Ina u vrijeme velikih voda ugrožavaju domaćinstva u Sitnešima, Smajincima, Dvorinama, Poveliču i Inađolu gdje ima dosta poljoprivrednih površina, puteva i privrednih objekata, a ugrožen je i regionalni put Srbac-Prnjavor. Zato preduzimamo sve potrebne aktivnosti da se zaštite ugroženi dijelovi opštine, a jedna od njih je upravo saniranje kritičnih dionica vodotoka Povelič i njegove desne pritoke Ine koji čine jednu odbrambenu cjelinu”, rekao je načelnik Dragosavljević.


Ukupna vrijednost radova iznosi 64.710 KM, od čega će UNDP BiH finansirati 70 odsto troškova, a Opština Srbac 30 odsto. Izvođač radova je građevinska firma "Ciklon duo" iz Srbca koja je izabrana kao najpovoljniji ponuđač.

(srbac-rs.ba)

Tagovi: