Mali Sitneši: Odata počast stradalim borcima

Da sjećanje na junake stradale u odbrambeno-otadžbinskom ratu ne blijedi, pokazao je parastos koji je organizovan u nedjelju u Malim Sitnešima. Brojne delegacije i građani okupili su se kako bi odali počast borcima iz ovog sela koji su u proteklom ratu stajali na braniku otadžbine – Vitomiru Novakoviću, Miodragu Rakiću, Leonardu Gregusu, Milovanu Todoroviću i Dragiši Dragojeviću.

Pored porodica poginulih boraca, cvijeće na spomen obilježje su položile delegacije Opštine Srbac, Opštinske i mjesne boračke organizacije, odbora ratnih vojnih invalida Opštinske boračke organizacije, Policijske stanice, SUBNOR-a i FK Polet iz Malih Sitneša.

Ispred opštinske uprave pomenu su prisustvovali predsjednik Skupštine opštine Mirko Stojić i načelnik odjeljenja za opštu upravu i predsjednik Opštinske boračke organizacije Duško Mitrić.

„Odali smo počast poginulim borcima upravo sa mjesta na kojem je 7. juna 1992. godine formirana Prva srbačka laka brigada. Oni su krenuli na časni junački put i položili živote za krst časni i slobodu zlatnu. Ovi momenti nas istovremeno čine ponosnim i tužnim. Ponosnim iz razloga što smo jedan dio života proveli s njima, a tužnim jer smo ih prerano izgubili, a život je tek bio pred njima“, rekao je nekadašnji potpukovnik Prve srbačke lake pješadijske brigade, Vićo Kovačević.

On je istakao da se njihova žrtva, ali i žrtva drugih stradalih boraca, ne smije zaboraviti, i apelovao opštinskoj upravi i boračkoj organizaciji da im to stalno bude na umu tokom sastanaka i okupljanja.

„Naša obaveza je da čuvamo uspomenu na njihova djela, omogućimo siguran život članovima njihovih porodica, a djeci i omladini prenesemo istinu o njihovom stradanju u proteklom ratu“, naglasio je Kovačević.

Parastos su služili sveštenici Aleksandar Kusturić i Petko Vuković. U svojoj besjedi, Vuković je podsjetio da u Svetom pismu stoji da nema veće žrtve od one kada polžimo svoj život za drugoga.

„Upravo na taj način je i Hrist položio život za naše grijehe kako bi nas oslobodio od smrti. Srpski junaci iz proteklog rata nisu ništa manje važni od kosovskih junaka, ali i drugih srpskih boraca koji su u oslobodilačkim ratovima krvlju natopili svetu srpsku zemlju“, naglasio je Vuković.

Parastos u Malim Sitnešima je organizovan uz pomoć Opštinske boračke organizacije i Opštine Srbac.

(srbac-rs.com)

Tagovi: