Doktori traže posao u Srpskoj

Nezaposleni doktori medicine u Republici Srpskoj upozoravaju da je situacija dramatična. Više od 200 doktora čeka posao u struci, mnogi se odlučuju da posao traže u inostranstvu, dok je Vlada najavila rješenje ovog problema prije godinu dana.

Nezaposleni doktori medicine u Republici Srpskoj gube strpljenje. Pronaći posao u struci nakon višegodišnjeg studiranja na veoma zahtjevnom fakultetu, postalo je nemoguća misija. U Udruženju nezaposlenih doktora medicine Srpske potvrđuju da je na Zavodu za zapošljavanje registrovano oko 250 doktora medicine, a da je broj nezaposlenih veći, jer veliki broj doktora da bi preživjelo radi poslove koji nemaju nikakve veze sa profesijom za koju su se školovali. Jedan od njih je Miloš Čović. On podsjeća da je Vlada prije više od godinu dana obećala rješenje problema, a da se u međuvremenu samo povećao broj svršenih studenata medicine koji sada uzalud očekuju posao.

Ministar zdravlja Dragan Bogdanić u junu prošle godine najavio je mogućnost da dio doktora dobije posao, ali ne zbog proširenja bilo kakvih kapaciteta, već zahvaljujući zakonima prirode.

Petnaest mjeseci kasnije Bogdanić priznaje da je na birou dosta nezaposlenih doktora, ali tvrdi i da je prisutan trend odlaska doktora u cijelom regionu. Danas tvrdi i da zdravstvene ustanove nemaju potrebu za novim kadrovima.

U Udruženju nezaposlenih doktora medicine kažu da su ponovo poslali dopise Vladi i da očekuju konačne odgovore.

Nezaposlenim doktorima medicine na ruku ne ide ni najnoviji rasplet situacije u vezi sa rezultatima popisa u BiH. Manje stanovnika od očekivanog broja u Republici Srpskoj prvo će da se odrazi na broj medicinskih timova u Domovima zdravlja, što će svakako značiti i manje timova koje će da finansira Fond zdravstvenog osiguranja.

(BN)

Tagovi: