Dijabetes zbog prejedanja

Samo jedan dan prejedanja povećava rizik za razvijanje dijabetesa tip 2.

Јednom nedjeljno dajete sebi oduška i jedete šta hoćete i koliko hoćete pravdajući se da vam je to nagrada jer ostalih šest dana vodite računa o ishrani? Јeste li sigurni da je to što činite dobro? Razmislite još jednom prije nego što se nagradite na ovaj način jer samo jedan dan prejedanja može ostaviti opasne posljedice po zdravlje.

Istraživači sa Lafboro univerziteta zaključili su da samo jedan dan prejedanja povećava rizik za razvijanje dijabetesa tip 2. Kad se prejedemo, povećava se nivo šećera u krvi i smanjuje osjetljivost na insulin, što su poznati faktori za nastajanje dijabetesa 2. Kada je pankreas u određenim situacijama primoran da proizvodi mnogo insulina, to može dovesti do njegove nemogućnosti da ga stvori kad je potrebno.

U istraživanju je učestvovalo 15 mladih, zdravih ispitanika koji su podvrgnuti testu tolerancije na glukozu prije i nakon 24-časovnog konzumiranja namirnica bogatih mastima (pržena jaja, slanina, kobasice, sir, burgeri, čizkejk). Ispostavilo se da je jedan dan bio dovoljan da se učesnicima drastično poveća nivo šećera u krvi i smanji osjetljivost na insulin.

Istraživači kažu da treba da budemo oprezni kad slavimo ili smo na odmoru i savjetuju nas da svesno jedemo kako bismo preduprijedili probleme.

(NOVOSTI)

Tagovi: