Boro Milekić veliki kolekcionar starina

Sedamdesettrogodišnji Boro Milekić iz Srpca, veliki je kolekcionar starina. Ugledni poljoprivrednik i zidar poznat u kraju kao uporni sakupljač.

Poznat je u svom kraju kao uporan sakupljač starih predmeta koji su se nekada koristili na selu.

- Rođen sam na selu i u njemu proveo čitav život. Kao zidar sagradio sam preko 150 kuća ne samo u Srpcu i u okolini, već i na crnogorskom i hrvatskom primorju, od Splita do Rijeke. Sagradio sam i pet crkava na šta sam posebno ponosan. Radeći na terenu vidio sam kako se malo brige poklanja starim predmetima koji su razbacani po dvorištima, a koristili su ih naši preci. Odlučio sam da ih prikupljam i sačuvam od zaborava kako bi mlade generacije razumjele koliko je nekada bio težak život na selu - kaže Boro koji sa suprugom Koviljkom, sinom Milošem i snahom Milenom drži farmu.

Boro je iskoristio dva spoljna zida na pomoćnom objektu na kojima je izložio eksponate.

Na jednom zidu su predmeti po ženskoj liniji koje su koristile moja baka i majka. Tu su bešika za bebe stara više od 100 godina, karlica za mlijeko, drvene posude za sir, preslica i drugi predmeti za proizvodnju platna od lana, konoplje i vune, pržun za kafu, pegla na žar, drvene klompe i drugo.

Na većem zidu su alatke i predmeti koje su koristili preci po muškoj liniji kao što su kosa, srp, vile, sjekira, testera za obaranje stabala, razni svrdlovi koje su danas zamjenile bušilice, ručno rađen šestar, kantar, pa do krupnih predmeta kao što su oprema za konje, stara kola, posude za rakiju, sač i još mnogo toga - pokazuje sa ponosom Boro u društvu sa kumom Branimirom Lazićem, koji nas je doveo u to domaćinstvo.

ZAVIČAJNI MUZEJ

Inicjativu za otvaranje Zavičajnog muzeja u Srpcu pokrenuo je OO srbačke "Prosvjete" 2009. Aktivisti su za dve godine prikupili oko 100 predmeta koje je član odbora Ranko Kresojević obradio, lakirao i zaštitio od propadanja i oni su zasad smješteni u jedan magacinski prostor.

(Novosti)

Tagovi: