Izložba prirodnih sapuna od kozijeg mlijeka

Neformalna grupa mladih iz Srpca organizovala je u udruženju “Izvor” promotivno-prodajnu izložbu sapuna od kozjeg mlijeka koji su izrađivani u sklopu projekta “Korak naprijed”.

Radi se o projektu koji je podržan od strane fondacije “Mozaik” i Opštine Srbac kroz program Omladinske banke Srbac uz finansijsku podršku organizacija Robert Bosch Stiftung, Balkan Trust for Democracy i drugih donatora. 

Vođa projekta, Nebojša Vučenović, rekao je da je u protekla tri mjeseca sa timom saradnika prezentovao projekat široj javnosti, a zatim organizovao radionice na kojima je zainteresovanim građanima demonstrirao izradu prirodnih sapuna. On je dodao da su održane i radionice na kojima se izrađivala ambalaža, tako da su sapuni upakovani na lijep i kreativan način. 

“Iako se projekat zvanično završava 15. septembra, nastavićemo sa realizacijom i nakon ovog datuma, jer smo obezbijedili njegovu samoodrživost kroz prodaju proizvoda. Sapuni će se moći kupiti u prodavnici udruženja Izvor koja se nalazi u blizini zgrade Pošte, a dio sredstava koji se prikupi na ovaj način biće usmjeren za nastavak održavanja kreativnih radionica”, istakao je Vučenović.

On je uručio zahvalnice udruženjima “Izvor”, “C.E.Z.A.R.”, i “Milenijum” koji su obezbijedili prostor za održavanje radionica i animirali volontere koji su učestvovali u njihovom radu. 

Zahvalnice su dobile i druge organizacije i pojedinci koji su dali doprinos da se projekat uspješno realizuje.

Direktorica Izvora, Mira Tatić, rekla je da su djeca iz ovog udruženja uživala u kreativnim radionicama pakovanja sapuna.

“Ovo je jedna u nizu sličnih radionica koje organizujemo u našem udruženju, poput izrade nakita i ukrašavanja predmeta od stakla. Posebno nam je zadovoljstvo što se izložba održava baš u našem objektu jer je Nebojša naš stalni član i veoma je aktivan u radu udruženja”, rekla je Tatić.

Pored Opštine Srbac i Fondacije Mozaik, zahvalnice je dobila i Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća “Apis” iz Srpca koja je od prvog dana bila uključena u navedene aktivnosti. Predstavnik udruženja, Jordan Kuvalja, rekao je da je ovo pravi primjer kako iz inovatorskog rada nastaje jedan veliki projekat. 

“Ovo je lični uspjeh Nebojše, koji je lice sa posebnim potrebama, ali i njegovih saradnika koji su zajednički osmislili ovu ideju. Krenuli su malim koracima, a napravili veliku stvar i pokazali da se uz malo volje i truda može ostvariti uspjeh. Naša razvojna agencija će podržavati i dalje ovaj projekat i dati mu značaj kakav zaslužuje”, istakao je Kuvalja. 

Projekat “Korak naprijed” je bio jedan od tri projekta koji su predstavljali BiH na regionalnom takmičenju u Crnoj Gori, a izabran je u konkurenciji 127 projekata Omladinske banke u ovoj godini. Neformalna grupa mladih iz Srpca je tako imala priliku da predstavi svoj projekat u društvu projekata iz Srbije, Makedonije, Crne Gore, Albanije i Kosova.

(srbac-rs.com)

 

Tagovi: