“Šume Srpske” kupuju softver za 5,5 miliona KM

“Šume Srpske” planiraju da izdvoje čak 5,5 miliona KM za nabavku novog informacionog sistema. Ovim tenderom “Šume” će samo nastaviti niz nabavki skupih informacionih sistema koji su prije njih započela i druga javna preduzeća i fondovi u RS.

Informaciju da “Šume” nabavljaju novi informacioni sistem, danas je potvrdio i direktor ovog javnog preduzeća Risto Marić tvrdeći da to čine “jer postojeći informacioni sistem nije uspio da pokrije sve radnje u ovom preduzeću”.

"Postojeći informacioni sistem “Šuma RS” nije uspio da pokrije sve radnje koje se dešavaju u preduzeću počev od šumsko–privredne osnove, planova proizvodnje, planova sječe i izvoza, prodaje šumsko – drvnih sortimenata, praćenja prihoda i rashoda, praćenja zapošljavanja. Sve to ovaj sistem ne podržava. Novim informacionim sistemom koji bi trebalo da bude realizovan do kraja godine ćemo pokriti sve propuste koji se dešavaju sa starim informacionim sistemom", naglasio je Marić i dodao da ovim “Šume” idu u korak sa ostalim preduzećima u oblasti šumarstva u regionu.

On je potvrdio i da “Šume” za nabavku novog informacionog sistema planiraju da izdvoje od pet do 5,5 miliona KM.

"Taj iznos je planiran. Međutim, da li će sistem koštati više ili manje biće poznato kada raspišemo tender", kazao je on.

Sporni uslovi za idejno rješenje?

Tenderu za nabavku novog informacionog sistema prethodi tender za izradu idejnog rješenja integralnog informacionog sistema u šumarstvu za koji će “Šume” izdvojiti 6 000 KM. U javnosti su se proteklih dana mogle čuti informacije da je ovaj tender uvertira određenim firmama za dobijanje mnogo unosnijeg posla – nabavke novog informacionog sistema.

Stručnjacima u ovoj oblasti sporni su brojni uslovi u ovom tenderu relativno male vrijednosti.

"Tenderom od 6 000 KM za idejno rješenje informacionog sistema od ponuđača se traže da imaju čak 24 sertifikata, što nije zabiljezeno u javnim nabavkama BiH. Takođe, traži se i veliko radno iskustvo radnika i značajan broj radnika koje ponuđač treba da ima", kažu naši izvori.

Marić kaže da nijedna firma koja bude učestvovala na tenderu za izradu idejnog rješenja, neće moći učestvovati na tenderu za nabavku informacionog sistema, upravo kako ne bi bio favorizovan nijedan ponuđač.

"Onaj ko bude učestvovao u izradi idejnog rješenja i bude konkurisao na tenderu za izradu idejnog rješenja, neće moći učestvovati na tenderu za nabavku informacionog sistema, jer bi to značilo da se favorizuje ona firma čije je idejno rješenje izabrano", kazao je Marić.

Govoreći o uslovima u tenderu za izradu idejnog rješenja Marić je rekao da svaka firma može konkurisati, jer idejno rješenje nije uslovljeno onim što piše u tenderskoj dokumentaciji.

"Svi koji misle da ne mogu ispuniti uslove za izradu idejnog rješenja grdno se varaju. Svako ko bude napravio neko idejno rješenje ima mogućnost da učestvuje bez obzira na to što piše u tenderu", naglasio je on.

Na pitanje zbog čega su postavili ekstremno visoki uslovi za posao koji je procijenjeno da vrijedi svega 6 000 KM, Marić je rekao da je to urađeno kako bi se pratili trendovi u ovoj djelatnosti.

"To je sasvim normalno. Ne može diplomirani inženjer elektrotehnike da radi idejne projekte u šumarstvu i obrnuto", kazao je Marić.

Posao rezervisan?

"Za ovaj posao su jako zainteresovani “Prointer”, “Lanaco” i MMS CODE. MMS CODE je nova firma na ovom tržištu, koja je u vlasništvu Slavka Bojića i sinova vlasnika Venera d.o.o. (Savo i Maćo Antonić) koji su u odličnim odnosima sa Miloradom Dodikom", navodi se u anonimnom pismu koje je stiglo na adresu portala Capital.ba.

U pismu se dodaje da se o MMMS CODE pisalo prethodnih sedmica zbog posla koji su dobili sa NITES d.o.o. na poslu “Nabavka usluge dorade, održavanja i tehničke podrške sistemu Centralizovanog obračuna plata za korisnike Budžeta RS”.

Smjena direktora koji budu negativno poslovali

Govoreći o poslovanju ovog javnog preduzeća, Marić je rekao da su na kraju avgusta imali pozitivan rezultat, ali da je još rano govoriti o rezultatu za ovu godinu.

Naglasio je da će svi direktori šumskih gazdinstava koji budu imali negativan rezultat biti smijenjeni.

"Trenutna situacija u preduzeću je stabilna. Na kraju godine će sigurno biti određenih problema i trzavica. Direktore koji budu imali stvarni gubitak ja ću smijeniti 25. januara, a mene neka smjenjuju vlasti koje su me dovele na ovu poziciju", istakao je Marić.

(srpskacafe.com)

 

Tagovi: