Sedamdeset godina srbačke "Srne"

Lovačko društvo „Srna“ iz Srpca juče je na svečan način obilježilo veliki jubilej – sedamdesetu godišnjicu svog postojanja.

Tim povodom uručena su priznanja i nagrade organizacijama i pojedincima koji su dali poseban doprinos u radu udruženja i unapredjenju lovstva na području ove opštine.

Svečanosti  je prisustvovalo više od 300 lovaca i brojni gosti, predstavnici Lovačkog saveza Republike Srpske, susjednih lovačkih udruženja, kao i predstavnici opštinske uprave.

U prigodnoj besjedi, predsjednik srbačkih lovaca Goran Savanović podsjetio je da je  ovo društvo osnovano 1946. godine na inicijativu grupe gradjana, uglavnom, učesnika NOR-a, medju kojima su bili Branko Majstorović, Novak Bubonjić, Milan Popović, Dane Davidović, Slavko Stojković, Dušan Sladić i Rade Vujić, koji su odlučili da  društvo nosi naziv Sresko udruženje lovaca „Srna“ Srbac. Za prvog predsjednika izabran je Dušan Sladić, a dužnost sekretara povjerena je Sveti Davidoviću. 

„Društvo je ozvaničeno 1947. godine, kada je izradjena i prva lovna osnova, i od tada neprekidno djeluje do sada, kada broji 560 lovaca i gazduje na površini od oko 25.000 hektara“, rekao je  aktuelni predsjednik Goran Savanović.

On je  istakao da je udruženje imalo odredjenih problema, ali da je stanje u poslednje dvije godine  poboljšano, kako materijalno, tako i organizaciono.  Zbog naslijedjenih obaveza, aktivnost je imala sanacioni karakter, a već naredne godine  stvoriće se uslovi za značajnija investiciona ulaganja u objekte i zaštitu divljači. Već je dosta učinjeno na uvodjenju više reda i rada u lovištima, uništavanju štetočina, a došlo je i do povećanja broja lovaca, dodao je Savanović.

Potpredsjednik Lovačkog saveza RS Predrag Ljubičić uručio je uvjerenja o položenom lovačkom ispitu za šest mladih članova ovog društva, dok je 20 članova društva  dobilo je priznanje „Zaslužen lovac“. Za veliki jubilej  LD „Srna“ Srbac sjetilo se i svojih penzionera kojima su uručene novčane nagrade u iznosu od po 100 maraka. 

 

Jubilarno, najviše priznanje – Plaketu udruženja   predsjednik skupštine „Srne“  Goran Tatić uručio je: Veterinarskoj stanici „Milanković“,  Policijskoj stanici Srbac,  Skupštini opštine Srbac,  Radio Srpcu i Lovačkom savezu Republike Srpske. 

Prije jubilarnog zborovanja srbačkih lovaca, delegacija Lovačkog društva „Srna“ položila je cvijeće na centralnom Spomen obilježju i odala dužnu poštu poginulim borcima Vojske Republike Srpske. 

(BN)

Tagovi: