Zaostale mine i dalje prijete

Na području opštine Srbac u toku ove godine uklonjeno je devet neeksplodiranih minsko-eksplozivnih sredstava od strane deminerskog tima Republičke uprave civilne zaštite dok je u prošloj godini pronađeno i uklonjeno njih 39.

Iz prethodnog rata ostao je veliki broj protivpješadijskih i protivtenskovskih mina, kao i minsko-eksplozivnih sredstava ručne izrade koji i danas predstavljaju veliku prijetnju po bezbjednost građana.

Načelnik opštinskog štaba civilne zaštite, Borivoja Vrsajković, kaže da je veliki dio njih razoružan, uklonjen ili uništen na licu mjesta, ali i pored toga je na području naše opštine trenutno 0,8 kvadratnih kilometara pod minama.

„To se posebno odnosi na područje Gaja i Oštrovca u Bajincima, Kobašu i Gnjilicama u Srbac Selu. Zbog nedostatka finansijskih sredstava, projekat humanog deminiranja na području naše opštine još nije realizovan“, rekao je Vrsajković.

On dodaje da je Ministarstvu civilnih poslova BiH, odnosno Minsko-akcionom centru za ukljanjanje mina, upućen zahtjev za deminiranje registrovanih minskih polja.

Iz Civilne zaštite opštine Srbac apeluju građanima da budu maksimalno oprezni kada se nalaze na području uz rijeku Savu, a to se posebno odnosi na ribare.

„Pozivam sve građane da ukoliko primijete bilo kakvo eksplozivno sredstvo da to prijave civilnoj zaštiti ili Policijskoj stanici Srbac“, istakao je Vrsajković.

(srbac-rs.com)

Tagovi: