Male opštine grcaju u dugovima

 U prvoj polovini godine najveća kreditna zaduženja imale su opštine Kneževo, Istočni Stari grad, Kozarska Dubica i Bijeljina, potvrdili su iz Ministarstva finansija RS.

Sa druge strane, zaduženja nemaju opštine Istočni Drvar, Istočni Mostar, Srebrenica, Jezero, Rudo i Stanari. Radenko Reljić, načelnik opštine Kozarska Dubica, kaže da ova opština grca u dugovima iako su napravili rezove kako bi uštedjeli.

Dodaje da su zaduženi 20 miliona KM.

"Oko 16 miliona su krediti, a ostalo su dugovanja prema dobavljačima. Budžet je inače smanjen sa 12 na 8,5 miliona KM", navodi Reljić.

Prema njegovim riječima, milion su uspjeli uštedjeti, ali i dalje ostaju velike rate kredita za koje daju 115.000 KM mjesečno, a radi se o dugoročnim kreditima za koje će im trebati još decenija.

"Borimo se samo da budžet ne padne. Tražili smo pomoć ministarstva, ali i Vlada RS ima svojih problema. Ne mogu nam puno pomoći. Podršku možemo imati kroz investicije, ali ne može nama niko dati novac, kredite moramo sami vraćati", kaže Reljić.

Dodao je da milion KM godišnje obezbijede kroz uštede zaposlenih, koje su krenule od smanjenja plate načelnika sa 4.000 na 2.500KM. Jedna od prezaduženih opština je i Novo Goražde sa dugom od 4,5 miliona KM, zbog kojeg su u dubiozi opštinske institucije i preduzeća, a bilo je dovedeno u pitanje i njihovo funkcionisanje jer su im računi bili blokirani.

"Nevjerovatno je u 21. vijeku da se takve stvari dešavaju jednoj opštini. Reprogramirali smo oko 500.000 KM za postojeća dva kredita koja smo imali. Iz budžeta je vraćeno više od 300.000 KM obaveza", navodi Mila Petković, načelnik opštine.

Ušteda je, kaže, bilo na svim mogućim nivoima i sadašnji cijeli budžet namijenjen je za vraćanje duga iz prethodnog perioda kao i za finansiranje tekućih obaveza.

"Nemamo nikakvih stipendija, pripravnika, investicija, subvencija, jednostavno moj mandat će proći u vraćanju naslijeđenih dugova od prethodne vlasti", kazala je ona.

Ova izrazito nerazvijena opština prema posljednjem popisu ima 3.300 stanovnika, iako u ovoj lokalnoj zajednici procjenjuju da je je taj broj znatno manji jer je mnogo mladih odselilo.

Ukupna kreditna zaduženja opštine Kneževo kod banaka iznose 1,7 miliona, ali veliki problem su obveznice koje još nisu isplatili, kažu u opštinskom Odjeljenju za finansije.

Opština se, kažu, dosta puta obraćala resornom ministarstvu, ali sve je ostalo na tome da će se problem rješavati.

"Ministarstvo ne pomaže opštinama koje su se zadužile. Opštine u svojim odlukama o izvršenju budžeta za fiskalnu godinu planiraju otplatu godišnjeg anuiteta kao prioritetnu poziciju", navode iz ovog ministarstva.

Mićić: Nismo jedna od najzaduženijih zajednica

Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine, rekao je da taj grad ne može važiti za jednu od najzaduženijih lokalnih zajednica jer nemaju zaduženja više od 18 odsto.

Naredne godine im, kako naglašava, ističe i kredit koji su podigli za izgradnju zgrade fakulteta.

Prema njegovim riječima, ukupna dugovanja opštine su oko 30 milona KM.

(NEZAVISNE)

Tagovi: