Vlatka Bojanić: Priprema buduće roditelje za dolazak prinove

Jedna od najvažnijih čovjekovih uloga u života, svakako je biti roditelj. Tako je Vlatka Bojanić iz Banjaluke odlučila je pomoći budućim roditeljima u pripremama za dolazak prinove.

Njena škola za trudnice ''Radosnica'' nudi veliki broj programa i zanimljivih radionica. Podjeljene su  u četiri velike grupe: edukacija, vježbe pripreme za porod, ples za trudnice i vježbe nakon poroda.

''Cilj nam je da edukujemo oba partnera kako bi bili spremni za roditeljstvo koristeći se novim, savremenim metodama te provjerenim i stručnim informacijama. Kroz niz predavanja, korisnih savjeta od velikog broja stručnjaka iz različitih oblasti vezanih za trudnoću i roditeljstvo te demonstrativnog rada sa lutkama, trudnice se upoznaju se sa svojim 'drugim stanjem' na moderniji način'', kaže Vlatka za portal ''mojabanjaluka.info''.

Ples za trudnice je najnovija usluga u  školi i kako navodi začeci su ove usluge u gradu.  Koreografije su osmišljene i prilagođene trudnicama prema njihovom trimestru trudnoće, kondiciji i opštem stanju. 

''Spoj zdravstvenog radnika i profesionalnog plesača govori o ozbiljnosti i odgovornosti ove specifične usluge, i jedino u toj kombinaciji se treba izvoditi. Radi se o elementima nekoliko vrsta plesa kao što su salsa, latino-američki plesovi, džez, moderni balet gdje stavljamo akcenat na pokrete karlice, izolaciju gornjeg dijela tijela, dodirivanje stomačića kroz pokrete ruku kako bi se trudnice što više povezale sa bebom tokom časa'', govori Bojanićeva.

Vlasnica škola za trudnice ''Radosnica'' svoju priču samostalnog preduzetnika započela je 2010. godine kada se prijavila za projekat ''Žene ženama'' koji je organizovala Gradska razvojna agencija u Banjaluci, sufinansiran od strane SDC/GOPA. Upravo je njena poslovna ideja ''Škola za trudnice'' osvojila  prvo mjesto te joj  je dodijeljena novčana nagrada što joj je pomoglo u realizaciji ideje.

Kako nam kaže suočavala se sa brojim poteškoćama dok je otvorila školu.

''S obzirom da dolazim iz „svijeta zdravstva“ dosta mi je bilo nepoznanica oko ekonomskih zadataka te računovodstva  koje nameće razvoj vašeg posla. Upravo u rješavanju tih problema pomogao mi je i program  obuke u razvoju preduzetničkih sposobnosti, marketinga i razvoja tržišta te računovodstva za početnike'', kazala je.

Anegdota kako kaže ima mnogo jer je jako puno polaznika prošlo kroz ''Radosnicu''.

''Nekako najdraža anegdota koja mi je ostala u sjećanju je kada je jedan tata tako spretno kupao bebu na času da ga je iznenađena mama pitala: 'Jesi li siguran da nemaš negdje djece?''. Svi su se nasmijali i atmosfera je bila odlična do kraja časa'', ispričala nam je Vlatka.

Svim trudnicama i njihovim partnerima poručuje da im se pridruže i da svi zajedno umanje strah od poroda, da dobiju sve potrebne informacije, da uživaju u trudnoći i osnaže za porod.

 

PIŠE: Milena Špirić

Tagovi: