Nedeljko Barić najbolji lažov

Nedeljko Berić iz Sitneša odnio je titulu najvećeg lažova na jubilarnoj 70. "Lažijadi" koja je održana u ovom srbačkom selu.

Berić je pred oko 50 članova Udruženja lažova ispričao kako je u mladosti zasadio stabla na kojima su nikli novo odijelo, košulja i cipele, a zatim i novčanice od hiljadu dinara.

- Bilo je to sirotinjsko vrijeme kad nije bilo novca za novu garderobu, pa sam se dosjetio da posadim po jedno dugme od starog odijela i košulje, kao i pertle od iznošenih cipela. Dodao sam malo đubriva i redovno zalivao, a nakon nekog vremena je izraslo drvo na čijim granama je visila nova garderoba koja mi je savršeno pristajala - rekao je Berić.

Tada je otišao korak dalje i zasadio nekadašnju "hiljadarku", a nedugo zatim izraslo je stablo sa pregršt malih novčanica.

- U tom momentu ispao sam naivan što ih nisam pokupio, jer sam čekao da dinar ojača, a udarila je inflacija i u opticaju su bile novčanice sa deset i više nula koje su dostizale i do 500 milijardi dinara. Od muke nisam htio da oberem stablo, već je to uradio komšija koji je od prikupljenog novca uspio kupiti tek dvije kutije cigareta. Tada sam odlučio da prestanem bilo šta da sadim - požalio se Berić.

Drugo mjesto je pripalo Radovanu Rakiću koji je ispričao zanimljivu priču o pčelama koje su nosile ramove sa medom gladnim pčelama u drugim košnicama. Treće mjesto je zauzeo Mišo Stojić koji je opisao kako je posadio kukuruz vrhunskog kvaliteta čije sjeme je nabavio u Gradišci, a radi se o kineskoj sorti pod nazivom "đin-đin.

Pehare najvećim srbačkim lažovima uručio je doživotni predsjednik udruženja Vlado Rakić (87). Jedan od najstarijih članova udruženja Miloš Ljubojević podsjetio je da je grupa entuzijasta koja je voljela šalu i satiru formirala ovo društvo 1947. godine. Ono je najvećim dijelom okupljalo kovače iz sitneškog kraja, a priključile su mu se i druge zanatlije, kao i brojni ljubitelji humora.

- U određenom periodu nije bilo prihvatljivo djelovati u društvu kao lažov, pa je naziv promijenjen u "Andrpovci", a od 1974. je vraćen naziv Društvo lažova. Od 2008. godine ono postoji kao zvanična organizacija, koja funkcioniše sa statutom i drugim dokumentima, i od tada djelujemo kao Udruženje lažova - istakao je Ljubojević.

Nakon toga su počeli sa redovnim okupljanjem svake godine kako bi ispričali "lovačke priče" za koje se kunu da su istinite. Sekretar društva Vid Babić apelovao je na mlade da se priključe njihovim druženjima, jer ih je sve manje.

- U posljednjih nekoliko godina preminulo je čak 20 naših članova, a želja nam je da očuvamo ovu tradiciju jer smo jedno od rijetkih udruženja lažova iz bivše Jugoslavije koja su opstala, a bilo ih je mnogo - naglasio je Babić.

U revijalnom dijelu za lažove je odigran splet narodnih igara Folklornog udruženja "Motajički vuk" iz Sitneša.

Afrička šljiva

U jubilarnoj Lažijadi je učestvovalo osam takmičara, a titulu nije uspio da odbrani sekretar društva Vid Babić, koji je dvije godine zaredom bio pobjednik ove manifestacije.

On je prošle godine ispričao kako je od panjeva afričke šljive sušio kobasice koje su narasle i probile krov, dok je godinu ranije opisao kako se u glavi njegovog ovna smjestio roj pčela koje su napravile čak pet kilograma meda.

Tagovi: