BRAVO MIRKO: Srpčanin najbolji na zimskom debatnom kampu na Jahorini

Mirko Marjanović, učenik trećeg razreda ekonomske škole iz Srpca, osvojio je prvo mjesto na zimskom debatnom kampu koji je od 10. do 14. januara održan na Jahorini u organizaciji Centra za kulturu dijaloga Sarajevo i tako stekao pravo učešća na državnom debatnom takmičenju koje će biti održano u martu. Glavni moto kampa je bio: “Svi različiti – svi jednaki”, a debatanti su diskutovali na temu interetničkog pomirenja.

Kamp je okupio predstavnike iz 25 srednjih škola iz cijele BiH, a iz pojedinih gradova je došlo i po 10 učenika sa nekoliko profesora. Ispred Centra srednjih škola “Petar Kočić” učestvovali su samo Mirko i njegov profesor Mladen Ugren.

Takmičenja su podijeljena u dvije kategorije, debatanti početnici i debatanti napredni, a Mirko je uzeo učešće u naprednoj kategoriji u kojoj su se takmičili najbolji debatanti sa zadnjeg regionalnog takmičenja u Sarajevu i Banjaluci.

“Tokom debata sam osvojio najveći broj bodova i osvojio prvo mjesto u pojedinačnoj konkurenciji, ali sam bio i dio tima koji je osvojio drugo mjesto u ekipnoj konkurenciji. Sa mnom u timu su bili debatanti iz Mostara i Donjeg Vakufa”, kaže Mirko.

Debatujući na zadatu temu, učesnici su se dotakli govora mržnje, slobode govora, nacija, religija i slično. Kamp je bio ispunjen i drugim aktivnostima, poput radionica glume, plesa, pjevanja, debatno-kreativnih i likovnih sekcija, snimanje webinara na pomenute teme, pokazne debate za početnike, večernji dnevnik kampa i takmičenje u govorništvu.

Projekat je podržan i sponzorisan od Strane Američke Vlade i ambasade SAD u BiH. Takođe su ga podržali i razni aktuelni donatori poput BH telekoma, Merkur osiguranja, Violete i Red Bulla.

“Veoma sam zadovoljan svojim učešćem, jer se trud isplatio. Svi debatanti su bili sjajni i nijanse su odlučile pobjednika. Organizacija kampa je bila na vrhunskom nivou i u sjećanju će mi najviše ostati duh zajedništva koji se osjećao na svakom koraku. Bošnjaci, Hrvati i Srbi su zajedno razgovarali i družili se bez ikakvih tenzija. Odrasli bi mogli učiti na našem primjeru i to je ono što nas čini posnosnim”, smatra Mirko.

On je odličan učenik trećeg razreda ekonomske škole, a član debatne školske sekcije je od početka drugog razreda. Iza sebe već ima jedan nastup na državnom debatnom takmičenju.

Mirko kaže da ga debata privlači zbog svoje formalnosti i teatralnosti, i što je više učio o debati, uvidio je njene prave vrijednosti, a to su istinsko razvijanje kritičkog mišljenja, uvažavanje svih informacija i otvaranje uma prema svim mišljenjima i stanovištima.

“Do sada se pokazalo da jedino kroz debatu čovjek može doći do istine. Mnogo puta debatujem i branim teze s kojim se ne slažem, te me to stavlja u poziciju ljudi koji se slažu s njima. Na taj način se primaju informacije s obje strane spektra i jedino tada osoba stvarno može doći do istine”, smatra Mirko.

(srbac-rs.com)

Tagovi: