Vjernici iz Srpca i Kukulja na pokloničkom putovanju u Hercegovini i Crnoj Gori

Grupa vjernika srbačke i kukuljske parohije, predvođeni sveštenicima Aleksandrom Kusturićem, Petkom Vukovićem i Mariom Topalovićem, ovih dana se vratila sa pokloničkog putovanja u okviru kojeg su obišli svetinje u Hercegovini i Crnoj Gori. Na putovanje su krenuli proteklog vikenda iz Srpca, gdje su prvo obavili molitvu u hramu Vaskrsenja Gospodnjeg, a nakon toga se zaputili u Crnu Goru gdje su prvo obišli manastir Savina u Herceg Novom.

Na njihovo veliko iznenađenje, tamo su zatekli sveštenika Živojina Živkovića, koji je dugi niz godina služio u parohiji lepeničkoj, a svoje penzionerske dane provodi u blizini drevnog manastira gdje redovno služi liturgiju.

“Sveštenik Živojin, zajedno sa suprugom Vinkom, bio je veoma srećan zbog ovog neočekivanog susreta do koga je došlo blagoslovom Božijim. Zajedno smo služili svetu liturgiju, a prota Živojin je načelstvovao ovim svetim sabranjem, nakon koga se veliki broj naših parohijana pričestio”, rekao je sveštenik Aleksandar.

Nakon liturgije su posjetili manastirsku riznicu gdje se nalaze mnoge dragocjenosti iz istorije našeg naroda na prostorima Boke, od kojih je najvrijedniji krst koji je pripadao Svetom Savi.

Potom su se uputili prema Podgorici, poznatom kao gradu Stefana Nemanje, kao i prekrasnom podgoričkom hramu koji je poput novog srbačkog hrama posvećen Vaskrsenju Gospodnjem.

„Ovaj hram je osvećen 2013. godine kao doprinos proslavi 1.700 godina od proglašenja Milanskog edikta i slobode koju je car Konstantin Veliki dao hrišćanima. Prije tri godine ovdje su liturgiju služili svi pravoslavni patrijarsi na čelu sa vaseljenskim patrijarhom Vartolomejem i patrijarhom moskovskim i sve Rusije Kirilom“, istakao je Kusturić.

Vjernici iz Srpca i Kukulja su zatim stigli do manastira Ostrog gdje su obišli mošti svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca.

„Sa najvećom pažnjom i molitvom i suzama u očima, šapućući imena bližnjih, narod je pristupao moštima svetitelja trazeći milost i utjehu. Tu noć je većina provela pod otvorenim nebom, moleći se živom Bogu i ostroškom čudotvorcu. Kiša je neprekidno padala praćena jakim vjetrom i grmljavinom, ali to nije spriječilo narod božiji da noć provede u molitvi“, istakao je sveštenik Aleksandar.

Pored vjernika iz naše opštine, bili su prisutni i vjernici iz Beograda, Sombora, Prnjavora, Rusije, Makedonije, Bugarske i Austrije.

Dan poslije, u crkvi Časnog krsta u Gornjem Manastiru, sveštenici Aleksandar Kusturić i Mario Topalović služili su liturgiju, gdje se ponovo pričestila većina parohijana iz naše opštine.

Nakon liturgije, naši vjernici su se uputili prema Trebinju i Mostaru gdje su posjetili manastire Tvrdoš i Žitomislić, a zatim u večernjim satima stigli u Srbac.

(srbac-rs.com)

Tagovi: