Dubravka Aničić prirodnom kozmetikom izliječila kćerku (FOTO)

Mala laboratorija Dubravke Aničić miriše na lavandu, mak i cimet, a sapuni izgledaju poput šarenih kolača.

Mlada inžernjerka tehnologije iz Laktaša i majka dvoje djece ličnim primjerom dokazuje da se posao iz snova ne čeka nego stvara.

- Kada mi je ćerka imala šest mjeseci oboljela je od artopijskog dermatitisa. Pošto sam radila u institutu za ispitivanje hemikalija, imala sam priliku da istražujem o tome. Kada se bolest pogoršala, a lijekovi nisu dovoljno pomogli, uzela sam stvar u svoje ruke i napravila prirodni sapun. Nakon nekoliko dana primjene mom djetetu je bilo lakše - priča Dubravka.

Pošto zna šta sadrže sapuni koje kupujemo u marketima, Dubravka se odlučila za prirodan proizvod od eteričnih ulja lavande i smilja, uz dodatak maka, meda ili cimeta.

- Kako se spun za ćerku pokazao kao dobar, napravila sam melem, kremu i sapun za kosu, prvo za muža zatim i za ostale. Uz podršku prijatelja i porodice iz svog kupatila sam izbacila skoro sve industrijske preparate, a potom odlučila da prirodne proizvode, koji su prvi probali moji ukućani, pravim i za tržište - kaže ona.

Dubravka je za četiri godine razvila proizvodnju, te osim sapuna ima još 20 proizvoda: meleme, kreme, losione, dezedoranse i proizvode za skidanje šminke. Za sve koristi prirodne sastojke koje nabavlja i iz inostranstva i sa naših prostora, najčešće iz Hercegovine.

Za pravljenje sapuna potrebno je, kaže, oko dva sata rada, te još 24 sata da proizvod prođe hemiske reakcije.

- Kada sam prvi put izložila sapune, najviše su ih kupovali kao poklone. Kažu „žao nam da koristimo kada ovako fino izgleda“. To je svakako greška, jer su sapuni namijenjani za korištenje i traju šest mjeseci, za razliku od industrijskih kojima je rok i do dvije godine – kaže Dubravka.

Ova ambiciozna mama sada ima svoju firmu „Mistery“, a kozmetiku prodaje preko društvenih mreža. I dalje radi sama u malom lokalu u Trnu, proizvode pravi po narudžbi u malim količinama.

Suvenir

Dubravkin sapun je uvršten u simbole Banjaluke, te se prodaje na Kastelu, zajedno sa ostalim zvaničnim gradskim suvenirima.

Kao članica udruženja kreativaca „Draganasgarden“ posebne sapune pravila je za djecu iz ovog udruženja.

(EuroBlic)

Tagovi: