Čudotvorna ikona Presvete Bogorodice stiže u Osovicu

Čudotvorna ikona Presvete Bogorodice Trojeručice koja stiže iz manastira Hilandar biće svečano dočekana kod manastira Osovica u Novoj Vesi u nedjelju 30. oktobra u 9 časova. Ikona stiže po blagoslovu episkopa Jefrema, a dolazi iz Svete Gore gdje je po ugledu na čudotvorni lik Trojeručice naslikana, okovana i osvećena.

Nakon njenog dočeka, u manastirskom kompleksu Osovice biće održana sveta liturgija, kao i čitanje akatista Presvetoj Bogorodici, a zatim i osvećenje konaka.

Ikona će prethodno biti dočekana u nedjelju 23. oktobra u 17 časova u Banjaluci u Pridvornom hramu Svete Trojice, a nakon čitanja akatista Presvetoj Bogorodici vjernici će moći da pristupe cjelivanju i mirosanju. Ova svetinja će ostati u Hramu Svete Trojice do večernje službe u subotu, 29. oktobra, a svaki dan od 8 do 18 časova čitaće se akatist Presvetoj Bogorodici i vjernicima će biti omogućeno da se poklone i cjelivaju ikonu.

Čudotvorna ikona Presvete Bogorodice Trojeručice bila je u vlasništvu Svetog Jovana Damaskina, kojem je, po naređenju kalifa iz Damaska, bila odsječena ruka, a kada se Sveti Jovan molio pred ikonom, spajajući odsječenu ruku sa tijelom, ona mu je zarasla.

Ruka koja je predstavljena na ikoni je zarasla Jovanova ruka.

Čudotvornu ikonu je u manastir Hilandar donio Sveti Sava.

(srbac-rs.com)

Tagovi: