UČITELJI U ŠTRAJKU: Isplatite nam naknade

Članovi Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske i zaposleni u Osnovnoj školi "Branko Ćopić" u Donjem Duboviku, administrativnom sjedištu opštine Krupa na Uni, danas su jednočasovnim štrajkom upozorenja izrazili nezadovoljstvo zbog neisplaćenih naknada predviđenih Posebnim kolektivnim ugovorom.

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske Dragan Gnjatić kaže da zaposleni u prosvjeti i institucijama kulture žele da štrajkom upozore nadležne organe na tešku situaciju zbog neisplaćenih naknada, prije svega, naknada za prevoz.

"Ovi ljudi putuju, 20, 30 i 50 kilometara i više da bi došli na radno mjesto i održali nastavu. Oni veoma kvalitetno rade svoj posao i svi tražimo da te naknade budu isplaćene, ne samo radnicima u ovoj nego i u svim školama", rekao je Gnjatić novinarima.

On je naveo da Sindikat obrazovanje, nauke i kulture već nekoliko mjeseci upozorava nadležne organe da što prije izmire ta dugovanja, da bude napravljen plan i program izmirenja kako bi radnici imali sigurnost.

Gnjatić je najavio da će nakon današnjeg, štrajk biti organizovan i u nekoj drugoj školi a u narednom periodu u više škola.

"Vidjećemo kako će ova sindikalna borba završiti. Vjerujem da će nas nadležni ozbiljno shvatiti i da će dugovanja iz prethodnog perioda biti realizovana u što kraćem roku kako bismo izbjegli nezadovoljstvo i razočarenje radnika", dodao je on.

Prema riječima organizatora, tokom današnjeg štrajka ispoštovane su zakonske procedure i zadnji, šesti čas bio je skraćen dvadest minuta da se ne bi remetio nastavni proces.

Tagovi: