JEDINSTVENI GLAS: Ne zaboravite obući šarene čarape

 Ako vas pitaju zašto 21. marta nosite različite čarape, recite svima da bar na ovaj način želite stvoriti jedinstveni globalni glas za zalaganje prava, inkluziju i dobrobit osoba sa sindromom Down.

Oni ne mogu imati savršen par hromozoma, ali su savršeni u svojoj razlicitosti.

Svjetski dan Down sindroma se obilježava na 21. marta, datum koji u sebi nosi simboliku i jedinstvenost obilježja Down sindroma, a to je 3 hromozoma na 21 paru hromozoma. Nošenje različitih šarenih čarapa je zabavan i jednostavan način ukazivanja na različitost.

Od 2012. godine ovaj datum je uvršten u UN-ove važne datume, pa se tim povodom održavaju konferencije u UN-u u New Yorku.

Ban Ki moon, generalni sekretar UN-a je na konferenciji 2012. godine izjavio:

- Na ovaj dan, potvrđujemo da osobe s Down sindromom imaju pravo da u potpunosti i efektivno uživaju u svim ljudskim pravima i fundamentalnim slobodama. Neka svako od nas dâ svoj doprinos da bi djeca i osobe s Down sindromom u potpunosti učestvovali u razvoju i životu svojih zajednica na bazi jednakopravnosti s drugima. Hajdemo da izgradimo inkluzivno društvo otvoreno za sve.

Na ovaj dan veliki broj javnih ličnosti daje podršku noseći šarene čarape, a i u BiH sve je veća svijest kod stanovništva.

Tagovi: